Reserveer nu

Nieuws

 • 14-18 herdenken via GoneWest

  Gepost door / 0 reacties

  We kunnen er niet omheen, tussen 2014 en 2018 herdenken we de droevigste gebeurtenis uit de geschiedenis die onze provincie voor eeuwig tekende. Dat het sereen kan, toont GoneWest via de vele cultureel artistieke projecten. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  Woordfront op 18 april 2015.

  Het Woordfront is een participatieproject dat de dodelijke slachtoffers van de eerste gasaanvallen herdenkt, op tekst van Saskia De Coster en muziek van Inne Eysermans (Amatorski). Het gaat door in Tielt, omdat de Duitse bezetter daar het dramatische bevel gaf, om gas in te zetten als oorlogswapen. In vier straten zullen telkens mensen naar elkaar toe marcheren terwijl ze een tekst scanderen volgens een bepaald ritme en op specifieke muziek. Elke groep acteert een emotie: woede, angst, verdriet en hoop.

  Last Post Tribute op 9 juli 2015

  Op 9 juli 2015 wordt de 30.000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper. GoneWest organiseert ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Associaton en acteur en trekker van dit evenement Wim Opbrouck, een Ode aan de Ode. Dit groots opgezet participatief evenement zal plaatsvinden in brandweerkazernes overal te wereld.

  CWxRM 4 jaar op diverse plaatsen

  Herdenken, helpen, reflecteren en verbinden: dat zijn de vier hoofddoelstellingen van ComingWorldRememberMe. Op vaste locaties en via mobile workshops nemen duizenden mensen deel aan de ‘making of’ van de installatie door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Daarbij staat elk beeldje voor een van de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes worden geïdentificeerd door middel van een dog tag, welke de naam van het slachtoffer en de maker verbinden. In het voorjaar van 2018 worden alle beeldjes samengebracht op een indrukwekkend land art installatie, welke ons moet helpen herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen. Vanaf eind juni tot halfweg augustus is er ook de mogelijkheid om een beeldje te maken bij Buytenshuys tijdens de kunstwandeling WATUKU.

  2014

  In 2014 waren er ook al het Lichtfront en Grondtonen.