Reserveer nu

Hooglede-Gits

Hartje West-Vlaanderen

Hooglede-Gits is een gezellig, landelijk dorpje in hartje West-Vlaanderen en vormt daarmee de ideale uitvalsbasis om de ganse provincie te verkennen. De heuvelrug vormt de centrale landschapseenheid en scheidt het Leiebekken en het Ijzerbekken. Het licht golvend landschap zorgt op diverse plaatsen voor een voortreffelijk uitzicht. Het dorpje behoort tot de Westhoek, doch ligt nagenoeg op het snijpunt tussen deze regio, het Brugse Ommeland én de Leiestreek.  Ook de Belgische Kust ligt vlakbij.

Fietsen en wandelen

Fietsers en wandelaars vinden bij ons beslist hun gading. Er zijn diverse knooppunten van het fietroutenetwerk in de buurt evenals lokale fietsroutes (Gitsbergroute, …), een mountainbikeroute (WK2007) en een landbouwleerpad (Serretoer). Via de gemeentelijke wandelroute (en langs trage wegen) kom je te voet in iedere uithoek van de gemeente. In Hooglede-Gits is ook “Iedereen Flandrien” ! Getuige daarvan, de vele nationale en internationale wieler- en veldritwedstrijden die de voorbije jaren reeds werden georganiseerd.

Spelen en smullen

Vlakbij de molen is er de speel- en leerboerderij “Hoeve ter Kerst“, waar de bezoeker op een kindvriendelijke manier kennismaakt met een stukje authentiek boerenleven. Lokale lekkernijen zijn het Teugelbier en de Geytetaart (confituurtaart afkomstig van de wijk ‘de Geite’).

(Oorlogs)erfgoed

Hooglede-Gits houdt ook enkele beschermde monumenten in ere, waaronder het gemeentehuis, herberg “de Dubbele Arend”, de Grijspeerdmolen, ….Het oorlogsmuseum, gehuisvest in de kelderverdieping van de bibliotheek in Hooglede is klein maar verrassend mooi. Het biedt je een kijk op de veldslagen van 1794, WOI en WOII. Een rijke verzameling authentieke wapens, militaire en andere documenten vertellen het verhaal van de wrede gebeurtenissen in en rond Hooglede-Gits. De Duitse Militaire begraafplaats “Ehrenfriedhof Hooglede Ost” is ook beschermd en één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen uit WOI in Vlaanderen, naast die van Menen, Langemark en Vladslo.