Reserveer nu

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen, de meest westelijk gelegen provincie van België, grenst zowel aan de Noordzee, Frankrijk als Nederland. De Westhoek, de Leiestreek, het Brugse Ommeland en de Kust vormen de 4 toeristische regio’s, elk met hun specifieke troeven. Vier korte filmpjes verderop laten je zien wat buitengewoon genieten betekent in West-Vlaanderen.

Zowel cultureel als recreatief is het aanbod ruim en divers. Als fietsers of wandelaar kom je aan je trekken in de noordelijke vlakke polders of het lichtglooiende binnenland, dat mooie vergezichten aanreikt. Naast tal van lokale wandel- en fietspaden, zijn er ook de uitgebreide en regio-overschrijdende fiets- en wandelroutenetwerken. Het open en landelijke karakter laat je kennismaken met een schat aan lekkers dat op de velden groeit. Door de historische gebeurtenissen werd de provincie zwaar getekend. Met de herdenking van WO I, in 2014 precies 100 jaar geleden, mag je je de komende 4 jaar aan tal van oorlogsevenementen verwachten.


De Westhoek

De Westhoek is een landelijke streek, die zich kenmerkt door uitgestrekte poldervlaktes enerzijds en groene heuvels anderzijds. Tal van charmante en authentieke westhoekstadjes lokken de bezoeker met hun rijke cultuurgeschiedenis en gastronomische lekkernijen. De Eerste Wereldoorlog liet vooral in deze regio diepe sporen na, waarvan onder meer de talrijke militaire begraafplaatsen stille getuigen zijn.

Diksmuide spreekt aan met zijn pittoreske stadscentrum en zijn alom bekende oorlogsmonumenten zoals de Ijzertoren en de authentieke loopgraven, gekend als de Dodengang.

Ieper biedt diverse opzienbarende oorlogsmonumenten zoals de Menenpoort en het oorlogsmuseum In Flanders Fields. De stad straalt middeleeuwse bravoure uit en charmeert met zijn gezellige drukte. Het pretpark Bellewaerde biedt jong en oud een overgetelijke dag aan.


De Leiestreek

De Leiestreek kenmerkt zich door industriële archeologie en artistieke bedrijvigheid. De “gouden rivier” Leie, die vooral zijn belang had voor de vroegere vlasbedrijven, loopt als een rode draad door de regio.

Op een boogscheut van Hooglede-Gits bevindt zich de stad Roeselare, met haar uitgebreide winkelmogelijkheden, het Nationaal Wielermuseum en het kasteeldomein Sterrebos.

Iets verder vind je Kortrijk met onder meer de middeleeuwse Broeltorens, het Belfort en het Begijnhof. Een verkenning van de stad met de Holder-de-Bolderkar maakt het mogelijk om deze samen met de kinderen spelenderwijs te ontdekken.


Het Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland situeert zich vlakbij de zee en combineert een open landschap met een bosrijke groene gordel rond Brugge. De regio biedt tal van kastelen en abdijen, beschermende dorpsgezichten en monumenten, historische hoeves en molens, natuurgebieden, …

Torhout heeft buiten het stadscentrum nog heel wat ongeschonden natuur te bieden met talrijke dreven, paden en uitgestrekte bossen. De kastelen Wijnendaele en d’Aertrijcke, diverse musea en domein d’Oude Smelterij met kinderboerderij en kruidentuin zijn zeker een bezoek waard.

Brugge geniet Europese faam door zijn indrukwekkend kunsthistorisch en cultureel patrimonium. Met mogelijkheden tot eindeloos shoppen, museumhoppen, een boottochtje op de reien, een wandeling op de groene vestingen of gewoonweg kuieren in de middeleeuws ogende binnenstad, is deze stad de absolute West-Vlaamse topper. De kinderen zullen er een bezoek aan het chocolademuseum en het Boudewijnpark zeker weten te waarderen.


De Kust

De Kust biedt je naast de zalige Noordzeestranden, aangename drukte en absolutie vakantiesfeer voor de kinderen ook het populaire pretpark Plopsaland (De Panne) of het educatieve Earth Explorer (Oostende).