Reserveer nu

Nieuws

 • Fonkelende sterren in West-Vlaanderen

  Gepost door / 0 reacties

  Sterren komen, sterren gaan… zong Luc De Vos, maar daar dachten menige koks de voorbije weken wellicht anders over. De Gault Millau punten en Michelinsterren werden namelijk recent bekend gemaakt en dat zorgde in de gastronomische wereld voor de nodige nervositeit.

  Van alle bekroners spreekt de Michelingids nog steeds het meest tot verbeelding. België sprokkelt daarin meer sterren bijeen dan Nederland en is daarmee de koploper van de Benelux. Van de Belgische vertegenwoordigers schitteren ongeveer 2/3 van de sterren in Vlaanderen, dat daarmee mag beschouwd worden als een gastronomische topregio in Europa. Wanneer we nog wat dieper inzoomen, blijkt West-Vlaanderen de “culinairste” provincie: er staan 26 sterrenzaken op de teller waarvan maar liefst twee 3-sterren en vijf 2-sterren restaurants ! Daarnaast is er ook nog Gault Millau, waarvan de notering gebaseerd is op een puntenscore met een maximum van 20.

  De resultaten van beide gidsen ligt meestal in dezelfde lijn, maar toch zijn er soms verschillen die de wenkbrauwen doen fronsen. Zo wordt Kobe Desramaults internationaal als één van de talentvolste Belgische koks gezien, maar blijft zijn restaurant “In De Wulf” steken op 1 ster met nochtans een 18,5/20 quotering in de Gault Millau. Daarnaast worden er door deze gids ook titels uitgedeeld aan Table d’Amis (Matthieu Beudaert/Kortrijk) als het beste groenterestaurant en aan Tim Boury (Boury/Roeselare) als jonge topchef van Vlaanderen.

  West-Vlaanderen boven dus en dat wordt momenteel extra in de verf gezet via “Het Lekkere Westen”. Deze brochure focust op koks met een culinaire passie voor regionale producten en niet op punten of sterren, want heerlijk tafelen kan ook zonder sterrenstress. We zien namelijk ook een tegenreactie van chefs ontstaan, die hun punten of ster weigeren. Belangrijkste reden is de beknotting van de vrijheid van de chef. Jason Blanckaert en Christophe Van den Berge zijn twee koks die alvast tegen de stroom in varen. Maar of de sterren nu letterlijk of figuurlijk fonkelen, één ding is zeker: West-Vlaanderen is met zijn rijkelijk aanbod aan toprestaurants een waar culinair paradijs.

  Vanuit onze B&B, in hartje West-Vlaanderen, liggen al deze ultieme verleidingen bovendien vlakbij  !