Reserveer nu

Nieuws

 • Torhoutse Zondagen

  Gepost door / 0 reacties

  Iedere 3de zondag van de maand kan je als individuele bezoeker, onder leiding van een erkende stadsgids, één van de drie Torhoutse musea bezoeken. De eerstvolgende afspraak is 15 december 2013 om 15u, maar ook in 2014 gaat men onverminderd verder met de “Torhoutse Zondagen”.

  Wostyn

  Piet Wostyn is één van de weinige ambachtelijke mosterdmakers, die ons land nog telt. Vijf generaties lang al (sinds 1869) kan je in het mosterdwinkeltje (H. Conscienceplein 7) terecht voor de wereldvermaarde en heerlijke mosterd Wostyn (ook verkrijgbaar in Buytenshuys). Het Mosterdmuseum schetst de evolutie “van een zaadje zo klein tot mosterd zo fijn”. Hier vind je een heuse collectie mosterdmolens, mosterdpotten, reclamepanelen en andere curiosa van verschillende binnen- en buitenlandse mosterdmakers en verzamelaars. Het museum is gelegen bij de productievestiging in de Oude Gentweg 63 (prijs 3,5€/pp).

  RavenhofIn de prachtig gerestaureerde interieurs van Kasteel Ravenhof in de Ravenhofstraat 5, waar ook het toeristisch kantoor gehuisvest is, bevindt zich het Museum Torhouts Aardewerk. Al sinds de 15de eeuw werden er in Torhout potten gebakken en in de daaropvolgende jaren evolueerde de stad tot het centrum voor kunstaardewerk in Vlaanderen. Deze rijke geschiedenis is te bewonderen in het museum (prijs 2,5€/pp), dat een indrukwekkende verzameling van architecturaal, gebruiks- en sieraardewerk herbergt.

  Het Kasteel Wijnendale is in privébezit en wordt gedeeltelijk bewoond door de familie Matthieu de Wynendaele. Naast de familiale geschiedenis, wordt veel aandacht besteed aan de diverse bewoners/passanten (Robrecht de Fries, Maria van Bourgondië, Leopold III, …) en politieke/militaire afspraken tijdens de voorbije 1000 jaar. Het kasteelmuseum (prijs 6€/pp) bevindt zich in de linkervleugel en belicht ook het dagelijkse leven, werken, feesten en de jacht in en rond het kasteel. Kinderen kunnen op pad met Robbies Spookjesspeurtocht. Daarnaast is het  ook een uitstekend vertrekpunt voor een wandeling in Wijnendalebos, naar de Wijnendaleboskapel en de ijskelder.

  Nog niet overtuigd ? Torhout vormt de toegangspoort tot het Brugse Ommeland en heeft naast het Wijnendalebos nog andere groene troeven zoals Groenhove, Domein d’Aertrycke, de Kasteel AartrijkeWarande, … . Tijdens de activiteitenreeks “Boslopers” kan je ze ontdekken (nieuwe data beschikbaar vanaf begin 2014) o.l.v. een natuurgids. Ook de kinderen kunnen zich uitleven op Kinderboerderij d’Oude Smelterij, vanwaar ook het Moereveldwandelpad vertrekt. Dit 7 km lange wandelpad klieft doorheen weilanden en akkers en zorgt voor een aangename tocht door een afwisselend landschap (meer foto’s op facebook).